Ziraat Emeklilik BES iptali Nasıl Yapılır? (Müşteri Hizmetleri İletişim 2022)
Ziraat Bankası bireysel emeklilik iptali; Para çekme, para çekme talebi gibi işlemler artık Türkiye Hayat Emeklilik bünyesinde yapılabilmektedir. Adım adım iptal işlemlerini de sizler için resimlerle yayınladık. Ayrıca müşteri hizmetleri aracılığıyla iptal işlemi anahtarlarını listeledik.
İptal ve para çekme işlemleri birbirinden farklıdır. Konuyla ilgili detaylı ve eksiksiz bilgi edinmek için yazımızı dikkatle incelemenizi öneririz. İşlemler hakkında sormak istediğiniz her şeyi aşağıdaki yorum bölümünden bize sorabilirsiniz.
İçindekiler
- 1 Önemli: Ziraat BES İptali(Ayrılma) ile Cayma İşlemleri Birbirinden Farklıdır
- 2 Cayma veya İptal İşleminden Önce Sorgulama Yapın (E-Devlet)
- 3 Ziraat Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır? (Resimli)
- 4 Ziraat Bireysel Emeklilik Müşteri Hizmetleri Üzerinden Cayma Nasıl Yapılır?
- 5 Ziraat BES İptali İçin Sıkça Sorulanlar:
Önemli: Ziraat BES İptali(Ayrılma) ile Cayma İşlemleri Birbirinden Farklıdır
Bireysel emeklilikten çekilme: Bireysel emekliliğiniz varsa ve ilk 2 ay içinde iptal etmek istiyorsanız bu işleme para çekme denir. Devlet bu süre içinde bireysel emekliliğinizi gözden geçireceğinizi ve bu süre içinde cayma hakkınızı kullanacağınızı bildirir. Para çekme işlemi aşağıda gösterildiği gibi saniyeler içinde gerçekleşir. Para çekme işlemlerinde herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Para çekme işlemi tamamlandıktan sonra para 10 iş günü içerisinde banka hesabınıza iade edilir.
Bireysel emeklilik iptali (istifa talebi): Belirtilen 2 ay sonra bireysel emeklilik sözleşmesini kabul etmiş sayılırsınız. Bu süreden sonra ayrılmak isterseniz iptal işlemini başlatmanız gerekir. İptal işlemlerinde ise süreç biraz daha farklı olup bazı kesintiler uygulanmaktadır. Genel olarak iptal işlemlerinde aşağıdaki belgeler istenebilir.
- Çıkış Talebi Formu
- Kimlik fotokopisi
- Banka hesap bakiyesi
Ancak Ziraat Emeklilik’te web sitesindeki bu belgeleri size sorulmadan silebilirsiniz. (Bu konuyu aşağıda ele aldık.) İptal işlemine ilişkin kesintileri sayfanın alt kısmında bulabilirsiniz.
Cayma veya İptal İşleminden Önce Sorgulama Yapın (E-Devlet)
Tüm bankalarda bireysel emekli maaşınızı görebileceğiniz bir uygulama yaparak, iptal öncesinde bireysel emekliliğinizin hangi bankalarda olduğunu görebilirsiniz. Atmanız gereken adımlar oldukça basit.
Öncelikle e-devlete giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘Bireysel Emeklilik’ yazın ve aşağıdaki sonuçlardan ‘Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sisteminde Devlet Katkısı İste‘ bölümüne tıklayın. (Aşağıdaki resimdeki gibi)

Kırmızı kutucuğa girdiğimiz seçeneğe tıkladıktan sonra sizi Emekli Takip Merkezi’ne yönlendirecektir. Bu bölümde Bireysel Emekliliklerinizi veya gönüllü olarak kurduğunuz otomatik katılım sistemini gösterin. Bu seçenekler altında tüm bireysel emekli maaşlarınızın detaylarını görebilirsiniz. Detaylı bilgi almak için ‘Detay’ butonlarına basarak gerekli bilgileri alabilirsiniz. Bireysel emeklilik iptali için aşağıdaki başlıklar altındaki adımları takip edebilirsiniz.
Ziraat Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır? (Resimli)
Bildiğiniz gibi Ziraat Emeklilik işlemleri artık Türkiye Hayat Emeklilik üzerinden yapılabilmektedir. Yani iptal işlemi için Türkiye Hayat Emeklilik’in internet sitesinde bazı işlemlerin yapılması gerekmektedir. İptal veya cayma için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Öncelikle turkiyehayatemeklilik.com.tr’ye giriş yapın ve ekranın sol tarafında bulunan Online İşlemler ›Kişisel Seçenek’e tıklayın. Giriş yapmak için TC Kimlik numaranızı girdikten sonra talep et butonuna tıklayarak bireysel emeklilik sözleşmelerinizi görüntüleyebilirsiniz. Sözleşmeye tıklayın, kişisel verilerinizi girin ve giriş düğmesine basın.
Giriş yaptıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran göreceksiniz. Bu ekrandan aşağıdaki görselde gördüğünüz gibi Değişiklikler ve İstekler bölümüne tıklayınız.

Değişiklikler ve İstekler bölümüne tıkladıktan sonra açılan yeni sayfanın sağ tarafında yeni bir menü açılacaktır. Bu menünün en altına gidin ve para çekme veya para çekme talebinizi seçin. (Bireysel emekliliğiniz 2 aydan az ise para çekme seçeneğine tıklayınız.)

Para çekme talebine tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir. Bu ekrandan soldaki kırmızı butona basın, ‘para çekme talebine devam etmek istiyorum’ butonuna basın. Para çekme prosedürünü seçerseniz, paranız 10 iş günü içerisinde kesintisiz olarak hesabınıza aktarılacaktır.

Para çekme işlemine devam etmek istiyorum seçeneğine tıkladıktan sonra aşağıdaki ekrandan paranın hangi hesaba yatırılacağını belirterek Ziraat BES iptal edebilirsiniz.

Bilgi: Vakıf Emeklilik müşteri hizmetleri ile WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya Vakıfbank BES iptal sayfasından SMS ile iptal talebinizi iletebilirsiniz.
Ziraat Bireysel Emeklilik Müşteri Hizmetleri Üzerinden Cayma Nasıl Yapılır?
BES’i Ziraat Emeklilik müşteri hizmetleri numarasından (0850 222 97 00) iptal edebilirsiniz. Aşağıdaki adımları takip ederek müşteri hizmetlerine bağlanarak saniyeler içerisinde hareket talebinizi iletebilirsiniz.
- Öncelikle yukarıda belirtilen Ziraat BES müşteri hizmetleri numarasını arayınız.
- Ardından “Otomatik kayıt sistemi” ile ilgili işlemler için 1’e basın.
- Ardından bireysel işlemlere devam etmek için tekrar 1’e basın.
- Ardından Özel Pano menüsü için tekrar 1’e basın.
- Ardından, telefonunuza gönderilen SMS’de yer alan tek kullanımlık şifreyi ve gerekli bilgileri girmeniz istenecektir.
- Gerekli bilgileri girdikten sonra Otomatik Katılım Sözleşmeleri için 1’e basın.
- Açılan son menüden 4’e basarak Ziraat BES’inizi iptal edebilirsiniz.
Ziraat BES İptali İçin Sıkça Sorulanlar:
Ziraat BES stopaj vergisi yüzdesi nedir?
Ziraat Bireysel Emeklilik sisteminde 10 yıllık süreniz dolmadan yapacağınız iptal işleminde gelirinizden toplam %15 kesinti yapılır. BES sisteminde 10 yaşındaysanız ve emeklilik yaşına ulaşmışsanız %10 stopaj vergisi uygulanır. Tasarruflarınıza yansıyan getiriler üzerinden vergi stopajı hesaplanır.
Ziraat BES’in iptali için devlet katkısı kesintisi ne kadar tutar?
Bildiğiniz gibi Bireysel Emeklilik sistemine girenlere %25 oranında devlet katkısı sunuluyor. Ancak BES iptal işleminden sonra devlet katkı paylarından kesinti uygulanmaktadır. 3 yıldan önce sistemden ayrılmaya karar verirseniz, tüm devlet katkısı azaltılacaktır. Sistemde 3 ila 6 yıl kaldıktan sonra BES’i iptal ederseniz, devlet katkısının %85’i kesilir. 6-10 yıl sistemde kaldıktan sonra BES’i iptal ederseniz, katkı payının %65’i kesilir. 10 yaşından sonra emeklilik yaşına gelmeden sistemden ayrılırsanız, devlet katkısının %60’ı kesilir.
Kayıt ücretinden kesinti ne kadar tutar?
BES giriş ücretleri, sisteme minimum brüt katılım tutarı üzerinden hesaplanır. Bu tutar, bazı ertelenmiş tahsilatlarda olduğu gibi peşin olarak tahsil edilmektedir.
Ziraat BES’in avantajları nelerdir?
Bireysel emeklilik sistemi birçok avantaj sunmaktadır. Bunlardan ilki size tasarruf etme fırsatı vermesidir. Ayrıca yaptığınız tasarruflar için %25’e varan devlet desteğinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca fon veya BES şirketinizi dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Bu değişim için herhangi bir işlem veya işlem ücreti ödemezsiniz. Ödemeler bütçenize göre ayarlanabilir. BES fonları vergiden muaftır.
Ziraat BES’in dezavantajları nelerdir?
Yukarıdaki kesinti tutarlarından da görebileceğiniz gibi 10 yıl dolmadan BES’i iptal ederseniz çok büyük bir kesinti tutarı yapılıyor. Ayrıca, fonlarınız iyi yönetilmezse, size uymayan düşük getiriler elde edebilirsiniz.
Ziraat Emeklilik BES SMS ile silinemez. Konuyla ilgili sorularınızı aşağıdaki bölümden bize yazabilirsiniz. Ayrıca yazımızda bahsettiğimiz işlemi sadece turkiyehayatemeklilik.com.tr adresinden gerçekleştirebilirsiniz. Kişisel bilgilerinizi burada veya diğer web sitelerinde paylaşmamanızı öneririz.
Ziraat Bankası Diğer Sayfalar:
- Ziraat Bankası Borsa Hesabı Nasıl Açılır? (Resimli Anlatım)
- Ziraat Bankası Borç Kapatma Kredisi 2022 (Güncel Detaylar)
- Ziraat Bankası Altın Hesabı Açma (Görsel Anlatım)
- Ziraat Bankası Bakiye Sorgulama (Anında SMS ve İnternetten)
- Ziraat Bankası 9 Farklı Esnaf Kredi Paketi 2022 (ve Destekler)
- Ziraat Bankası Hesap Açma (İnternet Bankacılığı, Şifre Yenileme)
- Türkiye’de Devlete Ait Bankalar Hangileri? Tam 8 Tane Var! - September 23, 2022
- Banka Sicili Bozuk Olana En Az 50 Bin TL Kredi! - September 23, 2022
- 5 Yöntemle Kredi Notu Ücretsiz Nasıl Öğrenilir? (Bizzat Uyguladım) - September 23, 2022